Eğitimci Yazar Salih UYAN hocamızdan harika bir yazı

"Benim çocuğum yapmaz!" Bu cümleyi en çok okullarda duyarsınız. Sınıfta bir olay olur, veli okula çağırılır, durum açıklanır. Ve velinin ilk tepkisi, “Benim çocuğum böyle bir şey yapmaz!” olur. Anne babalar çoğu durumda bu cümleyi gerçekten inanarak söylerler. Çünkü evdeki hayatla okuldaki hayat arasındaki farkı göremezler.

Çocukların evde ve okulda farklı davranmalarının iki temel sebebi vardır.

Birincisi; evde çok baskı altında olan çocuklar okula gittiklerinde evde yapamadıkları her şeyi yapmaya çalışırlar.

İkincisi; evde hiçbir kuralın olmadığı ve her istediklerini yapabilen çocuklar, okulda kurallarla karşılaşınca bocalarlar. Ve bu çocuklar okulda ne zaman bir problem yaşasa, anne baba şaşırır.

Günü kurtarmak adına verilen tavizler de bir sonraki pazarlık için ebeveynlerin ellerini daha da zayıflatır. Hâlbuki çocuk eğitimi pazarlık kaldırmaz. Kurallar net olmalıdır.

Çocuk eğitiminin kurban pazarlığına döndüğü ailelerde, kurban hep çocuktur.

Kaynak: Salih UYAN